Uitneembare beugels

Blokbeugel (of Activator)

Wat is het resultaat?

De blokbeugel is een uitneembare beugel en beïnvloedt de groei van de kaken. Wanneer je onderkaak te ver naar achteren staat en moet worden rechtgezet, wordt er vaak gekozen voor een blokbeugel. Deze is zo ontwikkeld dat wanneer je je kaak dichtbijt, de onderkaak naar voren geduwd wordt. De verhouding tussen de boven en onderkaak wordt op die manier verbeterd, waardoor je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. Wanneer de behandeling is afgerond sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan en mag de blokbeugel eruit.

Draagtijd van de blokbeugel:

Het aantal uur dat je per dag de blokbeugel moet inbrengen is per geval verschillend. De orthodontist vertelt je hoe lang je het per dag moet dragen.

Poetsen van deze beugel:

Tijdens het tandenpoetsen doe je de blokbeugel uit. Je maakt de beugel schoon met een tandenborstel, zeep of tandpasta en je kan het daarna in een glas water bewaren zodat het fris blijft ruiken. Indien op de blokbeugel veel aanslag van tandsteen zit dan is het ook mogelijk om de beugel in een bakje water te doen met een paar druppels azijn.

Beugel los of kapot:

Als er iets los aan de beugel zit of als je enigszins twijfelt aan wat je moet doen, bel gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.

Plaatbeugel (uitneembare beugel)

Er zijn verschillende soorten platen, zoals de expansieplaat en de opbeetplaat. Dit zijn uitneembare beugels die meestal voor de bovenkaak worden gemaakt. Heb je nodig als de kaak erg smal is of als er maar een tand gecorrigeerd moet worden. Voor de plaatsing van de plaatbeugel wordt er eerst een afdruk van je gebit genomen waarna er een plaatje van gemaakt wordt met bijbehorende beugeldraden en veertjes.

Draagtijd van de plaatbeugel

De orthodontist bepaalt hoelang je deze beugel per dag moet inhouden. Meestal moet je de plaatbeugel dag en nacht inhouden.

Poetsen van deze beugel

Tijdens het tandenpoetsen doe je je plaat uit. Je poetst de plaat schoon met een tandenborstel en zeep of tandpasta.

Beugel los of kapot:

Als er iets los zit of als je enigszins twijfelt aan wat je moet doen, bel gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.

Linguale Boog

Deze beugel wordt geplaatst om de ruimte te behouden die er is tussen de kiezen en de voortanden in de onderkaak.

De linguale boog is een draad die aan de binnenkant van je ondergebit van de eerste blijvende kies links naar de eerste blijvende kies rechts loopt. Het zit links en rechts ingeschoven aan de binnenkant van twee ringen. Ze worden aan elkaar bevestigd door middel van een elastiek of ijzerdraad en soms zit de beugel vast gesoldeerd aan de band. Wanneer de melkkiezen omwisselen voor blijvende kiezen wordt de linguale boog toegepast. Het voorkomt dat bij het te vroeg verliezen van je melkkies de blijvende kiezen naar voren schuiven. Daarnaast maakt de linguale boog meer ruimte voor opkomende blijvende kiezen indien nodig.

Draagtijd:

De linguale boog zit voor de patiënt vast en is alleen voor de orthodontist uitneembaar en wordt dus 24 uur per dag gedragen.

Beugel los of kapot:

Indien het ijzerdraad of elastiek los is gegaan en de beugel is tevens uit de band geschoven kun je proberen deze weer terug te schuiven. Indien er een band los zit, laat deze dan om de kies. Bel bij beide opties vervolgens de praktijk voor een afspraak.

Buitenboordbeugel (Headgear)

Dit is ook een uitneembare beugel. Deze beugel wordt toegepast bij het afremmen van de groei van de bovenkaak. De beugel stimuleert daarnaast ook de groei van de onderkaak. De beugel heeft een verlengstuk buiten de mond in de vorm van een nekband of petje. Afhankelijk van de schedelopbouw wordt gekozen voor een nekband of petje. Het kan ook nodig zijn dat ze samen worden gebruikt.

Draagtijd:

De buitenboordbeugel moet gemiddeld 14-16 uur per dag gedragen worden en is ook te combineren met andere orthodontische apparaten zoals slotjes.

Beugel los of kapot:

Als er iets los zit of als je enigszins twijfelt aan wat je moet doen, bel gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.

Invisalign

Invisalign corrigeert je gebit met behulp van een haast onzichtbare beugel. Deze beugel bestaat uit uitneembare aligners die speciaal voor jou op maat worden gemaakt. Doordat de transparantie van de beugel zie je bijna niet dat jij je tanden laat rechtzetten. Daarnaast wordt de beugel elke twee weken wordt vervangen. Zo verschuiven je tanden – beetje bij beetje, geleidelijk naar de gewenste eindstand.

Draagtijd:

De platen moeten minimaal 22 uur per dag gedragen worden, dus continu behalve tijdens het eten en tandenpoetsen.

Poetsen van deze beugel

Tijdens het tandenpoetsen doet je je plaat uit. Je poetst de beugel schoon met een tandenborstel en zeep of tandpasta.

Beugel los of kapot:

Als er iets los zit of als je enigszins twijfelt aan wat je moet doen, bel gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.