Vaste beugels

Slotjes

Deze beugel wordt ook wel de plaatjesbeugel genoemd. De beugel bestaat uit slotjes die op de tanden worden geplakt waarin een flexibele draad wordt gezet. Deze draad oefent kracht uit op de tanden waardoor ze geleidelijk verschuiven en uiteindelijk recht op elkaar komen te staan.

Poetsen van deze beugel

Wij zullen je tijdens het plaatsen van de beugel uitgebreide poetsinstructies gegeven, dit kan namelijk een uitdaging zijn. Gebruik bij voorkeur een zachte borstel en ragers. Om schade aan de slotjes te voorkomen raden wij u aan hard voedsel te ontwijken.

Zit er iets los of heb je pijn:

Als er iets los zit of als je enigszins twijfelt aan wat je moet doen, bel gerust met de praktijk, dan geven wij u persoonlijk advies. Tijdens het begin van de behandeling is een beetje pijn te verwachten. Na paar dagen zal de pijn stoppen.

Hyrax

Hyrax bestaat uit 2 of 4 banden en is volledig van metaal gemaakt met een schroef in het midden. De expansieschroef heeft een centrale staaf. De sleutel wordt hierin geplaatst en je draait elke keer de schroef. De bovenkaak wordt ¼ mm breder gemaakt. De expansieschroef wordt vervolgens dagelijks aangedraaid door de patiënt of de ouder om het gewenste resultaat te bereiken. Het maximaal aantal keer dat dit kan gebeuren is 28 keer. Als de schroef wordt vastgezet, kan de Hyrax zonder aanpassingen 4 maanden blijven zitten. De Hyrax wordt na het verwijderen vervangen door een beugel aan de binnenkant voor een periode van ten minste 1 jaar om een mooi eindresultaat te behouden.

TPA

De Transpalatal Arch (TPA) beugel bestaat uit twee metalen bandjes om de bovenkiezen, waaraan een draad vast zit die over het gehemelte van de ene naar de andere kant loopt. Deze beugel wordt gebruikt om de volwassen kiezen op hun plaats te houden. De beugel bevindt zich in de bovenkaak. Doel van deze beugel is om de bovenkaakboog licht te verbreden, of de bovenkiezen te draaien en zo extra ruimte te creëren. De behandeling zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak goed op elkaar aansluiten.

Deze beugel is niet uitneembaar. De TPA kan in combinatie met andere beugels worden gebruikt.

Zit er iets los of heb je pijn:

Als er onderdelen van de beugel los zitten. Neem dan gerust contact met ons op. Een beetje pijn is te verwachten tijdens het begin van de behandeling, als je te veel pijn hebt kan je de praktijk bellen.

Correctieveren

Wat zijn en doen correctieveren?

Correctieveren zijn veren, die toegepast kunnen worden om de stand van de tandboog in de onderkaak en bovenkaak op elkaar aan te passen. Ze kunnen niet los van de vaste beugel (slotjesbeugel) toegepast worden. De correctieveren bestaan uit een veer die aan de bovenkant vast zit en het duwstaafje dat in de veer schuift en aan de onderkant vast zit. Het effect van de correctieveren is te vergelijken met het 24 uur per dag dragen van een combinatie van een buitenboordbeugel en een blokbeugel: de tandboog in de bovenkaak wordt naar achteren geduwd en de tandboog in de onderkaak wordt naar voren geduwd.

Zit er iets los of heb je pijn:

Als er onderdelen van de beugel los zitten. Neem dan gerust contact met ons op.

Nog enkele tips:

Het poetsen vraagt wat meer aandacht. Poets de veer goed! Druk de kop van de tandenborstel stevig op en maak heel kleine draaibewegingen. De haren van de tandenborstel wringen zich dan overal tussen en zorgen dat de plak loskomt. Daarna natuurlijk goed spoelen!

Herbstbeugel

De herbstbeugel zorgt ervoor dat de boven- en ondertanden beter op elkaar komen te staan. Met behulp van scharnieren wordt je bovenkaak iets naar achteren gebracht en je onderkaak iets naar voren.

Een herbstbeugel kun je niet tussentijds uitnemen, maar de scharnieren laten voldoende mondopening toe waardoor je er niet al te veel last van hebt. De beugel is echter, zoals alle vaste beugels, wat moeilijker schoon te houden dan een uitneembare beugel. Ook is het verstandig om zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken te drinken, omdat dit de lijm waarmee de beugel is vastgezet kan oplossen.

Zit er iets los of heb je pijn:

Soms kan het voorkomen dat het bovenste stangetje van de beugel loslaat van de onderkant wanneer je je mond iets te ver opent. In de meeste gevallen kun je dit echter zelf weer vastzetten. Als er iets los zit of als je enigszins twijfelt aan wat je moet doen, bel gerust met de praktijk, dan geven wij u persoonlijk advies. Een beetje pijn is in het begin wel te verwachten. Na paar dagen zal de pijn stoppen.

Botschroefjes

Bot schroeven zijn botankers die chirurgisch geplaatst worden. Hierdoor zijn tandverplaatsingen mogelijk middels chirurgische botankers en botschroeven die voeger niet mogelijk waren. Niet alleen bij kinderen, maar juist ook bij volwassenen verruimt dit de mogelijkheden om een mooi recht gebit te verkrijgen. Het aanbrengen en verwijderen van de tijdelijke micro-implantaten geeft nauwelijks overlast. Deze behandelmethode wordt vooral toegepast in combinatie met slotjesbeugel. Wordt vaak toegepast bij patiënten met bijzondere gebitssituaties zoals openbeten, missende en niet aangelegde tanden. Ook bij lichte kaakgroei afwijkingen kan het gebit optimaal worden gereguleerd door de toepassing van botankers en botschroeven.

Bij patiënten die geen buitenboordbeugel willen of kunnen dragen kan in sommigen situaties worden gekozen voor botankers.

De plaatsing van botankers gebeurt door de orthodontist of de kaakchirurg en de behandeling vindt plaats onder lokale anesthesie.